x
Sajtóhirek, közlemények

Figyelmeztető tünetek
(ConvaTec hírmondó XIII. évfolyam I. szám)

Dr. Berki István a Szent János kórház sebész főorvosa. Dolgozik a szakrendelésen, és a helyi ILCO klub patronáló orvosa. A szűrés jelentőségéről beszél, s kéri: vegyük komolyan az első figyelmeztető tüneteket. Nem véletlenül jelez szervezetünk.

- Miért lett orvos?
- Családi indíttatásból, többen is ezt a hivatást választották a rokonságból. Friss diplomásként Mór városi kórházának sebészetén kezdtem dolgozni. Jó iskola volt, egy kis vidéki kórházban egy fiatal pályakezdőnek sok lehetősége adódik a szakmai fejlődésre, tapasztalatszerzésre. Ott még a klasszikus sebészetet űztük. Szakvizsga után kerültem ide, tudományos munkával is kezdtem foglalkozni. A koloproktológiai munkacsoport tagja lettem. Sajnálom, hogy pénz hiányában még nem indult el a szűrőprogram, amelynek pedig nagy jelentősége van. A betegek gyakran aranyeres panaszokkal jönnek, legalábbis a tünetekből erre következtetnek. Aztán kiderül, vastagbélgyulladást, esetleg kifejlett daganatot kell kezelnünk.

- Melyek az első figyelmeztető tünetek?
- Figyelmeztető jel lehet az időnkénti hasi puffadás, a hasmenés és szorulás váltakozása, az ok nélküli jelentős súlyveszteség és természetesen a véres széklet. Minden ilyen esetben tanácsos haladéktalanul orvoshoz fordulni.

- Milyen tapasztalatai vannak az ILCO klub patronáló orvosaként?
- Az orvos és a beteg kapcsolata nem fejeződik be a varratszedéssel. Rendszeresen találkozunk, ehhez pedig elengedhetetlen a jó kapcsolat. Szép feladat a daganatos betegek utógondozása, a sztómások kezelése. A klubban a lelki ápolás az elsődleges. Beszélgetünk, elhangzanak tanácsok, egy-egy összejövetel jó alkalom arra, hogy a tagok kicseréljék a tapasztalataikat. Egymás között könnyebben megnyílnak, beszélnek a problémáikról. Igénylik, hogy legyek ott, és bevallom: kedvelem őket, megkapó a ragaszkodásuk. Tulajdonképpen ott ragadtam köztük, de egyáltalán nem bánom.

- Mi jelent Önnek kikapcsolódást?
- Tíz évvel ezelőtt szívesen horgásztam, de sajnos nincs rá időm. Szeretnék hosszabb regények olvasásába is belefogni, de ez is csak vágy mostanában. Ha van időm, a családommal, a két gyerekemmel töltöm, rendszeresen foglalkozom velük, kikérdezem őket. Évente négy napra elutazom síelni. A kertművelés kedves hobbim, de vigyáznom kell a kezemre, hogy másnap a műtőben teljes értékű munkát tudjak nyújtani. Ez kell ahhoz, hogy sokan öt, tíz év múlva is jöjjenek a klubba, egészségesen, mosolyogva. Ezért érdemes csinálni.

x